киселина

киселина
ж.
1) Кислота, кислый вкус; 2) хим. Кислота; 3) Кислотность
Солна киселина = соляная кислота;
Сярна киселина = серная кислота;
* * *
кислота
* * *
киселина́ ж
кислота

Български-руски речник. 2013.

Игры ⚽ Нужно решить контрольную?

Смотреть что такое "киселина" в других словарях:

 • пикринска киселина — хем. тринитрофенол, кристална материја со жолта боја што се добива под дејството на сулфурната киселина врз многу органски материи, а технички фенол и шалитрена киселина многу силно експлозивно средство …   Macedonian dictionary

 • фталинска киселина — хем. бензолова ортодикарбонска киселина се добива од нафталин и шалитрена киселина …   Macedonian dictionary

 • олеинска киселина — незаситена масна киселина (с17Н33СООН) …   Macedonian dictionary

 • пининска киселина — хем. киселина на смолата од пинија, една од состојките на колофониумот …   Macedonian dictionary

 • фосфорна киселина — хем. киселина што се добива со соединување на фосфорот со кислородот …   Macedonian dictionary

 • акрилна киселина — хем безбојна течност (СН2 = СНСООН), нејзините естри и други деривати со полимеризација даваат проѕирни пластични маси (полиакрилни смоли) …   Macedonian dictionary

 • борна киселина — хемиско соединение (H3BO3) што се употребува за изработка на специјално стакло, глазури и емајл, како и во медицината (како благо антисептично средство) …   Macedonian dictionary

 • глутаминска киселина — важна состојка на мускулната белковина се применува терапевтски за подигање на умствената и физичката работна способност …   Macedonian dictionary

 • дезоксирибонуклеинска киселина — (скр. ДНК) биол. една од нуклеинските киселини есенцијална хемиска состојка на хромозомите во јадрото на живите клетки …   Macedonian dictionary

 • лизергинска киселина — производ што се добива од еден паразит на ржта (лат. Secale cornutum) …   Macedonian dictionary

 • оксална киселина — (лат. acidum oxalicum) хем. отровна состојка на многу растенија се добива и синтетички од целулозата се употребува во индустријата на бои, за чистење на метали, за отстранување на дамки од мастило итн …   Macedonian dictionary


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»